Akinfenwa-krachttraining-voetbal
Categories Voetbal

Heeft krachttraining zin voor voetballers?

Je vraagt je misschien af of krachttraining voor voetballers zin heeft. Als je spiermassa aankomt, word je dan niet juist langzamer en lomper? Sommigen twijfelen over de effectiviteit van krachttraining voor voetballers. Daarom lees je daar in deze blog meer over en geven wij antwoorden op deze vragen.

Krachttraining voor voetballers kan zeer effectief zijn

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Ja, krachttraining kan er zeker voor zorgen dat je veel beter presteert op het voetbalveld. Profvoetballers gaan natuurlijk niet voor niets vaak naar het krachthonk. Je moet wel weten op welke manier je je spieren moet trainen. Om enorm veel spiermassa te hebben kan namelijk nadelig zijn voor je beweeglijkheid.

Krachttraining is vooral positief voor je explosiviteit en kracht. Je leest daar hieronder meer over.

Explosiviteit

Voetbal is een explosieve sport. Je moet snelle sprintjes trekken, hoog springen voor kopduels, snel een tackle inzetten en snel schieten.

Door middel van krachttraining voor voetballers kan je er voor zorgen dat je explosiever bent dan je tegenstander. Dit kan ervoor zorgen dat je net wat sneller bent dan de tegenstander. Met voetbal gaat het vaak om de details. Dit kan ervoor zorgen dat je net die belangrijke tegengoal voorkomt door het winnen van een sprintduel of je komt hoger dan je tegenstander waardoor je een corner binnen kopt.

Kracht

Daarnaast win je veel aan duelkracht wanneer je sterker bent dan je directe tegenstander.
Als je een schouderduw krijgt tijdens een loopactie raak je misschien normaal snel uit balans. Met de juiste krachttraining heb je veel meer balans. Het kan voor een enorm verschil zorgen als je veel meer duels gaat winnen op het voetbalveld.

Welke voetballers zijn een goed voorbeeld?

Wanneer wij denken aan voetballers die uitblinken door hun kracht, is de eerste naam die in ons opkomt Adama Traoré. De voetballer van Wolverhampton Wanderers blinkt uit vanwege zijn gespierde lichaam en explosiviteit. Zijn snelheid gecombineerd met zijn kracht hebben veel verdedigers last mee. Niet voor niets dat op Adama Traoré dan ook vaak een tweede man wordt gezet.

Een ander goed voorbeeld is Adebayo Akinfenwa. Niet de snelste voetballer, maar zeker wel (een van de) meest krachtige. Je zou door zijn kracht en lichaamsbouw niet geloven dat hij voetballer is, maar dat is hij toch echt.

Zijn er ook nadelen verbonden aan krachttraining voor voetballers?

Veel massa kan ervoor zorgen dat je wat minder beweeglijk bent. Dit kun je natuurlijk wel trainen. Verder is het belangrijk dat je goed herstelt. Wanneer je zowel cardio als krachttraining doet, belast je je lichaam en spieren op meerdere manieren. Daarom is voldoende rust en goede voeding nog belangrijker als je voetbal en krachttraining combineert.

Wat voor soort krachttraining voor voetballers is effectief?

Om je explosieve kracht te verbeteren kan je specifieke oefeningen in je routine plannen. Dit worden ook wel
plyometrische oefeningen genoemd. Deze zijn er dus niet op gericht om zoveel mogelijk kracht te geven maar om zo snel mogelijk kracht te genereren. Meer lezen over plyometrische oefeningen? Klik op de link hierboven.

Krachttraining voor voetballers kan dus zeker het verschil maken. Haal er je voordeel uit!

Welkom, hoe kunnen wij je helpen?