Sprint Training

Hoe train je het beste om een snelle sprint te kunnen afleggen? Welke apparatuur kunnen jou helpen bij het verbeteren van je sprint? Sprint training zou je kunnen onderverdelen in 5 verschillende elementen die we hieronder voor je uitleggen. Wil jij dus graag je snelle sprint verbeteren? Lees dan vooral verder!

Trainen om te sprinten

Al is het voor voetbal, om een snelle sprint te kunnen trekken, of gewoon om conditie op te bouwen, sprint training is een goede inspannende oefening. Snelheid trainen voor een snelle sprint bestaat uit 5 onderdelen namelijk: Startsnelheid, maximale snelheid, reactiesnelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. Hoe je dit het beste kunt trainen leggen we hieronder verder uit zodat jij binnen no time een snelle sprint kunt afleggen!

Sprinttraining spullen die kunt gebruiken voor startsnelheid ontwikkeling

Wil je zelf een training organiseren of heb je de juiste spullen niet? Bij ons kun je gemakkelijk sport gear huren! Hieronder zie je een lijstje van spullen die zeer geschikt zijn voor sprint training.

 • Pionnen
 • Sprint Parachute
 • Speedladder
 • Startsnelheid ontwikkelen

  Startsnelheid trainen is een motorisch aspect. Motorisch betekent het vermogen om te kunnen bewegen, de spieraansturing gebeurt namelijk vanuit de hersenen. Des te sneller je hersenen de spieren kunnen aansturen des te sneller je kunt bewegen. Explosiviteit en snelheid komen bij startsnelheid op de tweede plaats, omdat het motorisch aansturen van je spieren hierbij belangrijker is. De startsnelheid kan geoefend worden met bijvoorbeeld een speedladder of pionnen. De oefeningen die met een speedladder of pionnen gedaan kunnen worden, zorgen ervoor dat je snel leert reageren. Bijvoorbeeld bij het maken van kleine stapjes binnen en buiten de ladder. Er moet goed gecontroleerd worden op de stappen die je neemt, anders kun je namelijk struikelen. Wanneer je startsnelheid van een sprint goed is zal je gehele snelheid ook verbeteren, zodat je een snelle sprint kunt afleggen!

  Maximale snelheid

  Om met een sprint zo snel mogelijk naar maximale snelheid te kunnen gaan is explosieve kracht belangrijk. Explosiviteit betekent dat eigenlijk vanuit niets kracht ontstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sprong. Door in een zithouding te gaan staan en ineens je benen te strekken kom je van de grond.Toch is hierbij veel kracht nodig, aangezien je al door je benen bent gezakt. Sprongkracht trainen is dan ook een goede oefening om explosiviteit en snelheid te trainen. Je moet echter niet vergeten om ook de armen te trainen. Krachtige armactie zorgt ervoor dat je sneller vooruit komt. Om het maximale uit de sprongkracht training te halen kun je gebruik maken van een gewichtsvest. Dit samen zorgt voor een snelle sprint.

  Reactiesnelheid ontwikkelen

  Reactiesnelheid is vooral belangrijk bij sporten zoals bijvoorbeeld voetbal, hockey en tennis etc. Bij dit soort sporten moet je namelijk letten op waar de bal heen gaat. Door snel te reageren kan een doelpunt voorkomen of juist gemaakt worden. Dit kun je trainen door bijvoorbeeld te sporten opdrachten/commando’s te geven die de sporter zo snel mogelijk moet uitvoeren.

  Zorg voor wendbaarheid

  Net zoals bij het reactievermogen is dit vooral belangrijk bij balsporten. Het spel kan namelijk snel veranderen en je moet zorgen dat je aan- of bij de bal blijft. Je kunt wendbaarheid trainen door de sporter bijvoorbeeld te slalommen om pionnen heen. Om de training extra resultaat te geven kun je gebruik maken van een Speed Parachute. Deze zorgt namelijk voor meer weerstand, waardoor de oefening zwaarder wordt.

  Uithoudingsvermogen

  Een goede sprint is natuurlijk niet te maken zonder een beetje uithoudingsvermogen. Uithoudingsvermogen kan goed getraind worden door middel van interval trainingen. Interval houdt in dat je de intensiteit van de beweging die je doet aanpast. Er wordt bijvoorbeeld eerst een sprint getrokken van 20 meter waarna je juist gaat wandelen of helemaal stil gaat staan. Er zijn twee vormen van interval training.

  • Extensieve intervaltraining: Met extensieve intervaltraining wordt het omslagpunt van je lichaam getraind, ook wel de anaerobe drempel genoemd. De anaerobe drempel betekent dat je van het ene energiesysteem, aërobe, naar het andere energiesysteem, anaerobe, gaat. Dat houdt in dat je meer gaat snakken naar lucht en je vermoeider voelt dan eerst. In de rustperiode herstelt het lichaam zich weer. Door deze training verhoog je de zuurstofopname, waardoor je aerobe vermogen verbetert en je minder snel verzuurt.
  • Intensieve interval training: Bij intensieve training verhoog je, net zoals bij extensieve, de anaerobe drempel. Maar de training is veel intensiever. Je traint hier rond of zelfs boven de drempel. Je verlegt met intensieve interval training letterlijk je fysieke grenzen.

  Sprint training in het kort

  Sprint training is een intensieve en effectieve manier van snelheid trainen. Je traint hier onder andere je motorisch- en uithoudingsvermogen mee. Door middel van extensieve- en intensieve interval training kun je, letterlijk, fysieke drempels verleggen. Snelheid trainen kun je het beste doen door een aantal keer per week te trainen. Je zult dan al gauw merken dat jouw snelle sprint dan steeds sneller wordt!

Welkom, hoe kunnen wij je helpen?