Sprongkracht Trainen

Sprongkracht is voor veel verschillende sporten belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan volleybal, hardlopen en basketbal. Hoe zorg je ervoor dat je hoger kunt springen? Dit soort vragen worden hieronder beantwoord.

Huur hier geschikte apparatuur voor een sprongkracht training

Wil jij effectief sprongkracht trainen? Of een leuke sprongkracht training geven? Bij ons huur je de juiste spullen die je kunt gebruiken.

  • Springtouw
  • Olympische halterstang

Wat is sprongkracht?

Om erachter te komen wat sprongkracht eigenlijk is moeten we wetenschap toepassen. De hoogte van je sprong wordt namelijk bepaald door hoe snel je jezelf van de grond afzet, maar hoe komt dat? Des te sneller jij jezelf van de grond af kunt zetten, des te langer de zwaartekracht er over moet doen om jou weer terug naar de grond te krijgen. Met een grote hoeveelheid afzet kracht kun je dus hoger springen. Zo worden je kuiten ook nog eens flink aangepakt! Maar hoe train je sprongkracht?

Het trainen van sprongkracht

Het klinkt eigenlijk heel simpel: door meer kracht kom je hoger van de grond. Toch blijkt het in de praktijk niet zo simpel te zijn. Sprongkracht trainen heeft meerdere onderdelen die hieronder verder worden uitgelegd.

Meten is weten

Het spreekt eigenlijk wel voor zich. Om er achter te kunnen komen of je progressie maakt, zou je eerst moeten meten hoe ver je in de eerste instantie komt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naast een muur te gaan staan en deze aantikken als je springt met alle kracht die je hebt. Markeer het punt dat je geraakt hebt en meten maar! Na een aantal weken herhaal je dit en kun je jouw behaalde resultaat zien.

Train je maximale kracht

Maximale kracht is erg belangrijk bij het trainen van sprongkracht. De maximale kracht houdt in: de meeste kracht die een spier kan geven. Je kunt maximale kracht trainen aan de hand van de volgende oefeningen:

  • Touwtjespringen helpt de spieren te trainen die je ook gebruikt bij een grote sprong.
  • Ook squats helpen bij het trainen van de sprongkracht. Wil je meer lezen over squats en beenspieren? Klik dan hier.
  • Zorg voor sterke kuitspieren! Een groot deel van een sprong komt vanuit de kuiten.
  • Deadlifts kunnen net als squats ervoor zorgen dat je hoger kunt springen. Vergeet deze dus niet toe te passen in je training.
  • Maak gebruik van je armen tijdens het springen. Door met je armen te zwaaien krijg je meer snelheid in je sprong en kom je dus hoger.
  • Oefen oefen oefen! Door springen veel te oefenen zal je al snel gaan merken dat het steeds soepeler gaat.

Explosiviteit

Niet alleen maximale kracht is belangrijk bij springen, ook explosiviteit speelt een grote rol. Een spier kan namelijk niet in één keer al zijn maximale kracht geven, spiervezels hebben tijd nodig om geactiveerd te worden. De maximale kracht van een persoon kan nooit 100% gebruikt worden bij een sprong. Wel geldt dat sommige mensen meer procent van hun maximale kracht kunnen halen dan anderen. Des te meer maximale kracht iemand kan gebruiken in een sprong des te explosiever dat persoon is.
Explosiviteit kun je trainen door middel van plyometrische oefeningen zoals:

  • Depth jumps
  • Depth drops
  • Box jumps
  • etc.

Geheim achter sprongkracht trainen

Het lijkt makkelijker dan het eigenlijk is. Bij sprongkracht trainen komt niet alleen gewone kracht kijken, maar ook explosiviteit. Ook zwaartekracht bepaald hoe hoog jij kunt springen. Wil je hoger kunnen springen? Zorg dan voor een workout met een combinatie van plyometrische- en kracht oefeningen. Doe de ene dag plyometrische oefeningen en de andere dag kracht. Zo zorg je voor de juiste springhouding en door meer kracht in je benen kun je hoger springen. Neem wel voldoende rust tussen de trainingen door om blessures te voorkomen! Over het algemeen duurt het 48 uur voordat je lichaam weer volledig herstelt is. Je kunt sprongkracht makkelijk thuis, als je de apparatuur hebt, of in de gym trainen. De oplossing is dus eigenlijk: trainen!

Welkom, hoe kunnen wij je helpen?